Toenemende roep om uitzondering ponten op OV-stakingsdag

Foto: Wikimedia

De IJmondgemeenten hebben een beroep gedaan op vakcentrale FNV om de ponten over het Noordzeekanaal uit te sluiten van de landelijke OV-staking van komende dinsdag. De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma van Verkeer en Vervoer deed dat eveneens voor de veren tussen Amsterdam Noord en het Centraal Station. Zij overweegt ‘in het uiterste geval’ de IJtunnel die dag open te stellen voor fietsers.

Mensen zonder eigen auto die ten noorden van het kanaal wonen komen door het uitvallen van de ponten in problemen omdat ook de (brom)fiets geen soelaas meer biedt. ‘Ik vind de impact van het tegelijkertijd stilleggen van de Noord-Zuidlijn en de pontveren over het IJ wel erg groot voor de stad,’ zei Dijksma. Velsen, Beverwijk en Heemskerk vinden dat hun inwoners onevenredig zwaar getroffen worden omdat zij door de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden ook de sluisroute niet kunnen gebruiken. De gemeentebesturen vrezen voor ‘maatschappelijke ontwrichting’

Pensioenen

Het hele openbaar vervoer ligt komende dinsdag plat wegens een staking voor een betere pensioenregeling. De AOW-leeftijd moet worden bevroren op de huidige grens, betogen de deelnemende bonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen