Amsterdam gaat festivalbezoekers heffing opleggen

Foto: Pixabay

Vandaag is het festivaldag in Nederland, met onder andere het Bevrijdingsfestijn in Zaandam. Amsterdam wil vanaf volgend jaar de gemeentekas met vier miljoen euro spekken via de bezoekers van festivals. Dat schrijft het Parool.

In 2017 ontvingen de 128 Amsterdamse festivals samen zo’n 4,27 miljoen bezoekers en de gemeente maakt hoge kosten voor alle vergunningaanvragen en dergelijke. Daar wil het stadsbestuur meer van terugzien. Bronnen hebben tegenover de Amsterdamse krant bevestigd dat de coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP het eens zijn geworden over een vermakelijkheidsretributie, een nog onbekend vast bedrag per festivalbezoeker.

Rondvaarten en bustours

Eerder werd zo’n heffing al ingevoerd voor passagiers van rondvaartboten, die per vaartocht 66 cent moeten afdragen en voor passagiers van toeristische bussen. Mensen die een waterfiets huren betalen 33 cent. De extra heffingen gaan alleen gelden voor buitenevenementen. Gratis festivals zoals de Uitmarkt of Pride worden uitgezonderd.

Daarnaast wil de stad de leges voor horeca- en evenementenvergunningen flink verhogen. De plannen zouden op 15 bekend worden gemaakt. De gemeenteraad moet later nog instemmen met de plannen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen