Reddingspoging voor twee kastanjes Krommeniedijk

Een bloeiende witte paardenkastanje.
Foto: Wikipedia

Tegen het advies van deskundigen in gaat de gemeente proberen twee beeldbepalende witte paardenkastanjes bij de kerk van Krommeniedijk te redden. De andere 31 kastanjebomen zijn er allemaal zo slecht aan toe dat ze zullen worden gekapt.

Boosdoener is de kastanjebloedingsziekte, die alleen in het beginstadium effectief kan worden bestreden door middel van een warmtebehandeling. Ik het geval van de bomen bij de Hervormde Kerk is die fase allang voorbij, maar toch gaat Zaanstad een poging wagen. Het bedrijf  Prop Boomtechniek, dat de behandeling ontwikkelde, is echter sceptisch over een goede afloop. Ook al omdat de bomen eigenlijk geen gunstige standplaats hebben.

Bij de kap van zes zieke bomen is eerder dit jaar het een en ander misgegaan. In plaats van de aangewezen zes werden er acht bomen verwijderd en een boom die volgens de vergunning had moeten sneuvelen, bleef staan. In dit geval was dat geen ramp, omdat alle nu gekapte bomen dat lot op een later moment ook hadden ondergaan, maar wethouder Leny Vissers-Koopman (Openbare Ruimte, ZOG) is zich ervan bewust dat een dergelijke vergissing ook gezonde en mogelijk monumentale bomen had kunnen treffen.

In een memo aan de raad schrijft zij dat de gemeente er alles aan wil doen om herhaling te voorkomen. In het vervolg zullen voordat het werk begint alle ten dode opgeschreven bomen duidelijk worden gemarkeerd door een medewerker van de gemeente en voorlopig komt er bovendien toezicht tijdens het kappen zelf.

De aannemer die in Krommeniedijk aan de slag ging, en die regelmatig dergelijke klussen voor de gemeente uitvoert, heeft ter verdediging aangevoerd dat de situatie daar verwarrend was door het grote aantal zieke bomen. Dat verklaart echter niet dat het totaal uitkwam op acht – en uiteindelijk negen na het alsnog weghalen van de vergeten kastanje – terwijl de opdracht was om er zes te verwijderen.

Er wordt nog bekeken welke sancties de gemeente de aannemer kan opleggen.

 

 

 

Reacties