Buxusrups is er al vroeg bij: ga er samen tegenaan

Foto: Femke Beeksma

De buxusrups slaat nu al toe in Assendelft. Lezeres Femke Beeksma zag hoe haar mooie groene haag in één nacht geruïneerd werd door de veelvraat en wil anderen graag waarschuwen om hun buxussen goed in de gaten te houden. Want elders in de wijk ziet ze ook al tekenen van aanvallen.

De beruchte buxusmot is een van oorsprong Aziatische nachtvlinder die eerst door het leven gaat als een vuilgele en vervolgens felgroene rups met een zwarte kop en die ongeveer vier centimeter groot wordt. Hij heeft maar één doel: de buxus kaal vreten. De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze zich meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei, juni in motten die weer eitjes afzetten tegen de onderkant van buxusbladeren. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.

De buxusmot.

De aanzienlijke schade uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Bestrijding van de plaag is niet simpel, maar wel te doen. Bij het tuincentrum zijn verschillende (biologische) middelen te koop, maar dan moet wel iedereen in de buurt die last heeft van de Glyphodes perspectalis meedoen. Anders heeft het geen zin. Om schade te voorkomen dient u nu al alle buxussen te controleren en alle rupsen te verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met hagen.

 

 

 

 

 

 

Al lijkt het vergane glorie, de kans bestaat dat na een succesvolle bestrijding een dood ogende buxus weer volledig op zal bloeien. Hebt u geen geduld en ziet u toch liever af van die bruine struiken, dan is er altijd de GFT-container nog. Verpak de buxus in dat geval wel goed in een afgesloten zak. Er zijn tegenwoordig ook goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken, zoals de Japanse hulst of de liguster, maar minder gevoelig zijn voor schimmels, virussen en ongedierte.

Foto’s Femke Beeksma.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen