Nieuwe brug Haaldersbroek smaller en toch van hout

Foto: Google Street View

De nieuwe brug van en naar Haaldersbroek hoeft toch niet een stuk breder te worden dan de bewoners voor ogen hadden, omdat de brandweer speciaal voor het beschermde dorpsgezicht een aparte, kleinere wagen blijkt te hebben. En 20 centimeter breder is genoeg om de ambulance vrije toegang te geven.

De nieuwe brug die de zwaar door houtrot aangetaste Kalver Wip moet vervangen was jarenlang onderwerp van discussie, maar moet er nu toch in april volgend jaar liggen. Tot tevredenheid van de bewoners wordt de bovenkant opnieuw van hout en is het staal uit het ontwerp verdwenen. De bewoners vreesden voor een toename van (zwaar) verkeer met een brug die volgens eerdere plannen bijna een halve meter breder zou worden.

Vrees voor toerisme

Ook met een smallere brug blijft er trouwens nog een donkere wolk boven de wijk hangen: gevreesd wordt dat het door toeristen nog grotendeels onontdekte wijkje de Zaanse Schans 2.0 zal worden als de parkeervoorzieningen voor de toeristenmagneet aan de zuidzijde van de Leeghwaterweg komen, zoals de gemeente en Stichting De Zaanse Schans voorstaan. Een grote toestroom van bezoekers is een scenario dat niemand in Haaldersbroek ziet zitten.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen