Bouwrijp maken Nuon-terrein Zaandam gaat van start

Foto: Verwelius Zaanoever

Er wordt binnenkort een begin gemaakt met het bouwrijp maken van het terrein aan de Westzijde waar tot 1952 een gasfabriek stond en waar nu woningen komen. Het nieuwbouwproject met 124 woningen  heet De Industrieel en is qua architectuur geïnspireerd op de typisch industriële omgeving van de Zaanoevers.

De Industrieel zal bestaan uit twee appartementengebouwen, zeven herenhuizen, twee penthouses en een vrijstaande villa en krijgt door de verschillende gebouwen een diverse aanblik. Het grote appartementengebouw bestaat uit acht bouwlagen en verrijst op een verhoogd maaiveld, met daaronder ruimte voor parkeren en bergingen. Het wordt uitgevoerd in donkergekleurd metselwerk met grote stalen leefbalkons en krijgt daardoor een stoer en stevig uiterlijk. De binnenkant krijgt lichter metselwerk, waardoor een vriendelijke omgeving ontstaat.

Verwijzing naar gasfabriek

De penthouses staan op het dak van dit appartementengebouw en doen denken aan de kleine technische huisjes die vroeger op het dak van de gasfabriek stonden. Het tweede appartementengebouw staat ook aan de Westzijde op een verhoogde plint en profiteert zo optimaal van het uitzicht. Ook deze appartementen hebben grote leefbalkons en grote raamopeningen. De gevels worden uitgevoerd in een lichte kleur metselwerk met contrasterende kozijnen.

Herenhuizen en villa

De herenhuizen vormen een stedenbouwkundig geheel met het tweede gebouw. Ze hebben vier woonlagen en krijgen elk hun eigen uitstraling en identiteit. De achtergevels hebben zicht op een grote tuin met een wijds uitzicht op de Zaan. Voor de vrijstaande villa is gekozen voor een klassieke uitstraling, uitgevoerd in metselwerk met verschillende ornamenten.

In 2017 tekenden de gemeente en Verwelius Zaanoever, de eigenaar van het voormalige Nuon-terrein, een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling van het perceel dat aan het begin van deze eeuw is schoongemaakt en sindsdien geschikt is voor het bouwen van woningen.Bij de planontwikkeling werd samengewerkt met de architecten en stedenbouwkundigen Sjoerd Soeters, Onno Vlaanderen en Frits Palmboom, het architectenbureau Mies.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen