Johan Remkes moet impasse Zaanse Schans doorbreken

Foto: Twitter / Easyvoyage UK

Voormalig Commissaris van de Koning Johan Remkes gaat bemiddelen tussen de strijdende partijen op en rond de Zaanse Schans. Het doel is om te komen tot een toekomstvisie waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden.

De onderliggende vraag die beantwoord zou moeten worden is hoe we met elkaar zorg kunnen dragen dat de nummer twee toeristische attractie van Nederland tegelijk een open woon- en werkbuurtje kan zijn en een belangrijke erfgoedlocatie waar de veiligheid en rust van de bewoners en de omgeving gewaarborgd zijn,’ schrijft wethouder Sanna Munnikendam aan de gemeenteraad, die vanavond bijeenkomt. Remkes gaat onderzoeken waar men het nu wel over eens is en waar de zaak vastloopt. Hij brengt daarna een schriftelijk advies uit aan het college.

Bestuursmodel

Remkes moet onderweg ook een oordeel vellen over de bestuursstructuur van de Zaanse Schans, die gezien de afgelopen maanden niet ideaal lijkt. Hij gaat daarom inventariseren hoe de partijen in de toekomst met elkaar willen samenwerken en waar mogelijk randvoorwaarden voor een harmonieuzer model opstellen, waar de stichting Zaanse Schans haar voordeel mee kan doen. Ook zullen de meningen over een verdienmodel voor de Schans gepeild worden.

Afzonderlijke gesprekken

Remkes gaat met vertegenwoordigers van alle betrokkenen afzonderlijke gesprekken aan en formuleert op basis daarvan zijn advies. Het voorstel is om de gesprekken op 23 en 24 april te laten plaatsvinden op de Zaanse Schans. Uitgenodigd worden de Schansbewoners en -gebruikers (molens, musea en de ondernemers van OVZS en OV1509), de onafhankelijke leden van het bestuur van de stichting Zaanse Schans, de directeur van de stichting, de gemeente en het St. Michaël College. De omwonenden (Haaldersbroek, Lagendijk en Guisweg), ondernemers, bedrijven en sportclubs worden door de gemeente op de hoogte gebracht van de vorderingen. Er is een periode van vijf weken uitgetrokken voor de mediation.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen