Alleenstaande die 60 vierkante meter woning wil moet 50.000 euro sparen

Foto: Flickr / Steven Millstein - CreditRepairExpert

Hoeveel eigen geld noodzakelijk is om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren, waarbij het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters het zwaarst wegen. Op basis van deze factoren ontwikkelde vergelijkingssite Independer de Eigen Geld Kaart, waarop visueel inzichtelijk wordt gemaakt welk bedrag gespaard moet worden.

Startende stellen die modaal verdienen en die de 40 vierkante meter die ze met zo’n 9000 euro in de hand in Amsterdam kunnen kopen toch te weinig vinden, kunnen daarmee in Haarlem het dubbele aantal vierkante meters verwerven en in Zaanstad gemiddeld zelfs 100. Een alleenstaande die 30.000 euro verdient moet hier voor 60 vierkante meter al tegen de 50.000 euro op de bank hebben. Op de Eigen Geld Kaart kan gefilterd worden op verschillende inkomensgroepen en ook op het gewenste aantal vierkante meters.

Door de gespannen huizenmarkt stijgen de gemiddelde vierkantemeterprijzen snel in grote delen van Nederland. De regionale verschillen zijn hierdoor ook enorm. De grootste verschillen zijn zichtbaar in Noord-Holland, waar de maximale hypotheeklening – die is gebaseerd op inkomen – voor veel mensen vaak te laag is om het gewenste huis te kunnen financieren. Voor de berekeningen op de interactieve kaart ging Independer uit van een annuïteitenhypotheek tien jaar vast.

Reacties