Jeugdteams moeten samensmelten tot één stedelijk netwerk

Foto: PxHere

Het college wil de Jeugdteams nog meer laten samenwerken met scholen, de Sociale Wijkteams en de Centra Jong en toewerken naar één Stedelijk Jeugdteam vanaf 2020. Sinds 2015 zijn er zes wijkgerichte Jeugdteams aan het werk in de gemeente, die worden bemand door vier jeugdhulporganisaties.

De teams bieden ondersteuning bij psychische, gedrags- of emotionele problemen en begeleiding aan ouders bij de opvoeding. Vaak is er sprake van meerdere problemen tegelijk. Uit de evaluatie van vorig jaar blijkt dat de Jeugdteams kwalitatief goede hulp bieden, maar ook dat de huidige constructie met meer aanbieders en de brede opdracht die de gemeente hen heeft meegegeven tot gevolg heeft dat er geen eenduidig aanbod is in de hele gemeente. Zaanstad is op de goede weg en we hebben zeer betrokken jeugdhulpverleners’, zegt wethouder Songül Mutluer in een persbericht. ‘Met de voorgestelde aanpassingen zorgen we ervoor dat zij hun werk nog beter kunnen doen en nog betere hulp kunnen bieden aan ouders en kinderen.’ De opdracht aan de hulpverleners wordt scherper en logischer afgebakend. De jeugdhulp moet niet alleen meer samenwerken met scholen, de Sociale Wijkteams en Centra Jong, maar zal daar vaak ook een eigen plek krijgen.

Meer focus op eerstelijns hulp

De aanscherping van de opdracht houdt onder meer in dat het Jeugdteam zich focust op de eerstelijns jeugdhulp. Preventie is bij de Centra Jong en de Sociale Wijkteams neergelegd. Het stedelijke Jeugdteam houdt vanaf 2020 de regie over de doorverwijzing naar en inzet van specialistische jeugdhulp in de tweede lijn. Doordat het Jeugdteam zelf hulp biedt in de eerste lijn, zullen de specialistische organisaties zich vooral kunnen richten op de zwaardere zorg. Dat moet de kosten beter beheersbaar houden.

Scholen belangrijk

Juist in het onderwijs komt vaak aan het licht of er iets extra’s nodig is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom wordt de samenwerking tussen Jeugdteam, schoolmaatschappelijk werk en onderwijs als heel belangrijk ervaren en komt de hulpverlening de scholen ook letterlijk binnen. Afhankelijk van de behoefte en het type onderwijs kan dat variëren van een medewerker die maandelijks overlegt met een school tot een vast spreekuur en een vaste plek voor het Jeugdteam.

De Jeugdteams, de Sociale Wijkteams, de Centra Jong (GGD), het onderwijs, aanbieders van gespecialiseerde jeugdhulp, cliënten, huisartsen en ervaringsdeskundigen staan volgens het college positief tegenover de voorstellen. Nu moet de gemeenteraad zich daar nog over buigen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen