Top 075 Aanpak van start met oudste en urgentste risicojongeren

Foto: Wikimedia / Asobuno

Uit een analyse van onder meer de politie is naar voren gekomen dat er op dit moment ongeveer 100 inwoners onder de 23 jaar zijn die het risico lopen om binnen korte tijd af te glijden van probleemgeval naar crimineel. Zij komen allemaal in aanmerking voor de Top 075 Aanpak die de gemeente invoert, maar begonnen wordt nu met de meest urgente jongeren in de leeftijd van achttien tot 23 jaar.

Een hele trits organisaties die in aanraking komen met risicojongeren en de gemeente werken bij de nieuwe aanpak samen om te voorkomen dat kwetsbare en overlastgevende jongeren in de misdaad belanden. Het doel is om hen weer een toekomstperspectief te bieden en meteen de veiligheid in Zaanstad te vergroten. Dat gaat gebeuren door repressie, zorg en ondersteuning en door een integrale gezinsaanpak.

Naar Amsterdams voorbeeld

De aanpak is geïnspireerd op de Top 600 en de Top 400 van Amsterdam, waarmee goede resultaten zijn behaald als het gaat om de doelen die ook in Zaanstad gelden: het verminderen van criminaliteit, het verbeteren van de vooruitzichten van de jongeren en het voorkomen van de instroom van broertjes en zusjes in ongewenste circuits. Onder meer de (jeugd)reclassering, het Openbaar Ministerie, Jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming, het Veiligheidshuis, de politie, de jeugdboa’s, de Sociale Wijkteams en de Jeugdteams, het Straathoekwerk, Vangnet en scholen slaan daarvoor de handen ineen. De gemeente neemt de regie over het proces op zich. De partijen hebben de samenwerking gisteren beklonken.

https://twitter.com/GemZaanstad/status/1106866832617680898

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen