Vlag halfstok wegens terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft de vlag halfstok gehesen wegens de bloedige aanslagen op twee moskeeën in Christchurch. Burgemeester Jan Hamming spreekt van ‘Een verschrikkelijke daad van haat.’ Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lieten weten ‘geschokt’ te zijn door de gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland, waar volgens de laatste berichten minstens 49 doden en 50 gewonden zijn gevallen.

De schietpartijen vonden plaats in en bij de Al Noor Moskee in het centrum van de stad en in een moskee in Linwood, een buitenwijk in het oosten van de stad. Er werd geschoten met machinegeweren. Ook zijn in de stad meerdere bomauto’s aangetroffen, die inmiddels onschadelijk zijn gemaakt. Er zijn vier verdachten opgepakt. Onder hen zou een Australiër zijn met extreemrechtse sympathieën.

Nieuw-Zeeland heeft geen ervaring met terreuraanslagen. Het land heeft in het hele land het dreigingsniveau van laag naar hoog bijgesteld. Burgers zijn opgeroepen omzo mogelijk thuis te blijven, omdat het gevaar nog niet geweken zou zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen