Minder verkeer in centrum door pollers; ondernemers tevreden

Foto: Google Street View

Het aantal voertuigen dat elke 24 uur via de Beatrixbrug het centrum bereikt is sinds de installatie van de pollers met 2300 afgenomen, van 3900 naar 1600. In de de Czaar Peterstraat liep het aantal motorvoertuigen met 1400 terug, van 2600 naar 1200. In de omliggende straten is eveneens een afname van het verkeer te zien.

Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Ondernemers zijn tevreden over het autoluwe centrum en het winkelend publiek, bewoners en passanten hebben veel minder last hebben van verkeerslawaai. De vermindering van het autoverkeer werkt ook door in het winkelgebied buiten de tijden dat de pollers omhoog staan, aldus de gemeente in een persbericht.

Sinds mei 2017

In mei 2017 werden de inrijverboden op de Beatrixbrug en de Czaar Peterstraat van kracht en werden de beweegbare palen geplaatst om passeren in de middag fysiek onmogelijk te maken. Bestuurders van hulpdiensten, bussen en taxi’s hebben een ontheffing. Volgens wethouder Mobiliteit Gerard Slegers is het ‘heel goed nieuws’ dat uit de evaluatie naar voren komt dat de tevredenheid over het autoluwe centrum groot is bij ondernemers. ‘Zaanstad moet een plek zijn waar het prettig ondernemen, winkelen en verblijven is. We hebben de juiste keuze gemaakt door de inrijverboden in te stellen.’

Niet minder bezoekers

Uit de evaluatie blijkt namelijk ook dat het aantal bezoekers van het centrum niet is afgenomen door de inrijverboden. Het aantal fietsers daarentegen is licht gestegen. Onder andere op de Korte Rozengracht is het aantal fietsers toegenomen, van 1730 naar 1958 op doordeweekse dagen. Op zaterdag steeg het fietsverkeer in de Peperstraat van 2960 naar 3319 passanten.

Het centrum is bij de Beatrixbrug en de Czaar Peterstraat dagelijks afgesloten voor autoverkeer van 12:00 uur tot 18:00 uur en op koopavonden tot 21:00 uur. Dan is het centrum bereikbaar via de Den Uylbrug of de Prins Bernhardbrug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen