Vorig jaar 32 procent minder auto-inbraken dan in 2017

Foto: Wikimedia / Túrelio

Er waren vorig jaar 312 auto-inbraken in Zaanstad, wat een daling van 32 procent ten opzichte van 2017 betekende. Dat heeft de vergelijkingssite Independer uitgerekend. In alle ons omringende plaatsen ging het aantal autokraken omlaag, behalve in Uitgeest (33 stuks, een plus van 106 procent) en haar buur Heemskerk (88, ofwel een stijging van 91 procent).

Independer ontdekte dat veel eigenaren niet weten dat hun verzekering geen schadevergoeding uitkeert bij een auto-inbraak. Een van de oorzaken daarvan is dat de dekkingen per verzekeraar fors uiteenlopen. Toch krijgen velen ermee te maken: iedere tien minuten vond afgelopen jaar een auto-inbraak plaats en in totaal registreerde de politie er landelijk bijna 55.000. Niet alleen worden achtergelaten, losse waardevolle spullen buitgemaakt. Ook dure accessoires, zoals navigatie- en audioapparatuur worden regelmatig uit de auto gesloopt.

De inbraken gaan bovendien vaak gepaard met flinke schades, variërend van ingeslagen ruiten tot geforceerde sloten. Bij Independer worden drie soorten auto-inbraken veel gemeld:

  • Er is een inbraakpoging gedaan maar er is niets gestolen. Dat komt het vaakst voor. Hierbij is vaak braakschade aan de auto;
  • Inbraak met diefstal van de inhoud van de auto, waarbij de gestolen spullen in het zicht lagen;
  • Inbraak met diefstal van fabrieksaccessoires zoals navigatiesystemen, airbags, radio’s en andere specifieke onderdelen. ​

De vaakst gestolen spullen zijn:

  • Ingebouwd navigatiesysteem;
  • Radio;
  • Inhoud auto (dashboardkastje of spullen zichtbaar vanaf de buitenkant);
  • Overige auto-onderdelen (airbags, velgen, koplampen).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen