Extra veiligheid op Zaanse bruggen kost 1,2 miljoen euro

Onder meer bij de Reint Laan Jr. brug zijn maatregelen vereist.
Onder meer bij de Reint Laan Jr. brug zijn maatregelen vereist.
Foto: Google Street View

De uitkomsten van de veiligheidsscans zijn bekend en daaruit blijkt dat aanvullende maatregelen een geraamde 1,2 miljoen euro gaan kosten die vooralsnog niet gedekt zijn. De PvdA hoort graag van het college waar die de benodigde middelen voor onmiddellijk vereiste ingrepen denkt te vinden.

Daar waar zaken aan de orde zijn die een acuut veiligheidsprobleem opleveren, heeft het college beloofd direct te zullen ingrijpen. Via schriftelijke vragen wil PvdA-raadslid Tjeerd Pietersma nu aan weet komen welke maatregelen op de prioriteitenlijst bovenaan staan en welke aanpassingen op een later tijdstip, zoals tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden kunnen worden meegenomen. Dit zijn de uitkomsten (in drie blokken):

De fractie vraagt daarnaast of er overleg is geweest met Rijkswaterstaat, ProRail en de Provincie over de uitkomsten van de veiligheidsscans en of ook de bruggen die niet onder de verantwoordelijkheid van Zaanstad vallen onderworpen worden aan een dergelijk onderzoek. Ook hecht de PvdA eraan dat inwoners goed geïnformeerd worden over de uitkomsten van de scans.

Twee ernstige ongevallen

Die waren het resultaat van het dodelijke ongeval op de Den Uylbrug in 2015, maar de bezorgdheid van de Zaanse bevolking over de veiligheid van de lokale bruggen bereikte een hoogtepunt na het dramatische ongeval met twee zwaargevonden op de Prins Bernhardbrug, afgelopen november. Dat leidde zelfs tot een petitie voor de terugkeer van brugwachters, die inmiddels ruim 1600 keer getekend is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen