SP en GL op de bres voor moeder en dochter uit drugswoning

Foto: Pixabay

GroenLinks en de SP springen in de bres voor een moeder en een hulpbehoevende dochter die samen tijdelijk hun huis in Jonge Arnoldusstraat in Zaandam moeten verlaten omdat daar een hennepkwekerij is gewonden en de burgemeester de woning besloot te sluiten. De dochter die met geestelijke problemen kampt wordt eerst bij familie ondergebracht en moet daarna wellicht naar de opvang van het Leger des Heils.

Het beroep dat moeder en dochter tegen de geslotenverklaring van drie maanden aantekenden is door de rechter in Haarlen niet gehonoreerd. In eerste instantie was de huisuitzetting wel opgeschort om te kijken of er crisisopvang voor de dochter te regelen zou zijn, met een behandelplan. Die termijn verstreek, kennelijk zonder een adequate oplossing. Ook voor de dieren van het gezin is nog niets geregeld.

Verkeerde route

De raadsleden Roland van Braam (SP) en Hildr Vogelesang (GL) schrijven aan burgemeester Jan Hamming ‘geschrokken’ te zijn van dit nieuws. ‘We hebben namens de fracties van GroenLinks en SP meerdere keren onze zorgen geuit over de jacht op wietkwekerijen en wat dit doet met de mensen die het betreft. Problemen bestrijden door grotere problemen te creëren is een verkeerde route,’ aldus de twee. ‘Er is ons steeds verzekerd dat altijd uitgebreid wordt gekeken naar de mens erachter en dat we vooral ook uitgebreide nazorg leveren.’ De huidige gang van zaken komt op hen echter ‘hardvochtig’ over.

Reeks vragen

Vogelesang en Van Braam willen graag op korte termijn van Hamming onder meer horen wanneer de hennepkwekerij aan het licht kwam, wanneer werd besloten de woning te ontruimen, in hoeverre op dat moment naar de situatie van de vrouw en haar dochter is gekeken, wat voor oplossingen toen werden geboden, welke nieuwe feiten aan het licht kwamen bij de zitting op de rechtbank, welke oplossingen daarna zijn bedacht, hoeveel huisdieren in het spel zijn en welke opvangmogelijkheden daarvoor zijn onderzocht.

Zorgen

Wij maken ons zorgen over de betrokken inwoners en krijgen graag uw garantie dat de gemeente alles heeft gedaan en blijft doen om hen bij te staan,’ schrijven de beide raadsleden. De gemeente maakte later vandaag bekend dat uit berekeningen van de politie is gebleken dat er al vijftien oogsten waren geweest voordat de plantage na drie meldingen van burgers gevonden en ontmanteld werd. De Zaandamse woning was de zesde die die jaar verzegeld werd vanwege een drugsdelict.

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen