Duurzamere nieuwbouw dan de wet voorschrijft

Foto: Pixabay

Er is een aangescherpte Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) in werking getreden voor nieuwbouw. Sinds 15 februari geldt een EPC van <0,2 voor alle nieuwbouwwoningen als norm. Dat leidt ertoe dat nieuwe woningen moeten worden voorzien van nog betere isolatie en de duurzaamste technieken voor het opwekken van energie. Zaanstad hoort op dit gebied bij de koplopers in Nederland.

Volgens wethouder Sanna Munnikendam voor Duurzaamheid en Energietransitie moeten we er allemaal van doordrongen zijn dat elke nieuwgebouwde woning een kans biedt om te werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarmee aan een leefbaardere stad. ‘Met dit besluit maken we het belang daarvan opnieuw duidelijk aan partijen die plannen ontwikkelen of iedereen die een woning wil bouwen in onze stad.’

Crisis en Herstelwet

De EPC drukt uit hoeveel energie in een woning wordt gebruikt voor verwarming, warm water en ventilatie. De scherpere norm geldt voor alle ingediende vergunningaanvragen voor nieuwbouwwoningen vanaf 15 februari. Landelijk geldt er een norm van < 0,4, maar Zaanstad geeft ervoor gekozen om met gebruikmaking van de Crisis en Herstelwet de eisen nog verder aan te scherpen. Vanaf januari 2020 komen er nieuwe, strengere landelijke regels.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen