Volgend jaar twee in plaats van drie bibliotheekbussen

Foto: Wikimedia / Santeri Viinamäki

Vanaf volgend jaar rijden er nog slechts twee in plaats van drie bibliotheekbussen in Zaanstad vanwege een korting op de gemeentelijke subsidie. De Bieb krijgt dan 70.000 euro minder en vangt dat op door een bus stil te zetten. D66 stelt er vragen over aan het college.

De drie bibliotheekbussen bezoeken nu nog wekelijks alle basisscholen om kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar van leesboeken te voorzien. Het aantal vaste bibliotheeklocaties is geslonken tot twee: in Zaandam en in Krommenie. De bussen zijn dus essentieel voor de bereikbaarheid van De Bieb voor alle kinderen, constateert steunfractielid Rob Karst. D66 kan daarom de verschraling niet rijmen met de vele investeringen die de gemeente doet in projecten om kinderen goed onderwijs te bieden, zoals de voor- en vroegschoolse educatie.

Nog terug te draaien?

De fractie van D66 maakt zich zorgen over het inkrimpen van de boekenbusdiensten. ‘Het uitkleden van de subsidie voor De Bieb zal ten koste gaan van het aantal schoolbezoeken van De Bieb en gaat voor achterstand in de educatie van onze Zaanse kinderen zorgen,’ schrijft Karst. Hij wil weten hoe het college hier tegenaan kijkt en of dat de mening van D66 deelt dat juist de leeftijdsgroep van vier tot twaalf jaar maximale toegang tot leermiddelen nodig heeft. Kunnen alledrie de bussen nog gered worden?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen