Zitplaatszoekers in intercity’s op Zaanlijn en Hoornse Lijn

Foto: Screenshot / Nederlandse Spoorwegen

De intercity’s op de trajecten Amsterdam Sloterdijk – Alkmaar en Sloterdijk – Hoorn worden uitgerust met zitplaatszoekers. Reizigers die instappen in Zaandam kunnen zo met een app op hun telefoon zien in welke rijtuigen nog zitplaatsen beschikbaar zijn.

De NS ontwikkelden de applicatie omdat het aantal reizigers vaak slecht verdeeld is: in de ene coupé volop ruimte en in een andere hutjemutje. Als de app groen aangeeft is het eerste het geval, bij oranje is het beter nog even door te zoeken en geel betekent dat er een beperkt aantal beschikbare stoelen is.

Sensoren

In de treinstellen en op het spoor zijn allerlei sensoren aangebracht. De NS maken er nu gebruik van om onder meer het gewicht per rijtuig te meten, wat oorspronkelijk bedoeld was om goederenvervoerders op basis van het gewicht van de lading een rekening te kunnen sturen. Deze informatie wordt nu ingezet om te zien hoe druk of rustig bepaalde rijtuigen zijn. Er wordt doorgewerkt aan een verdere uitbreiding van deze service. U kunt de app hier downloaden.

 

Reacties