Zaanse Kinderjury weer van start met voorleessessies

Wethouder Songül Mutluer las voor op CBS Het Baken in Zaandam.
Wethouder Songül Mutluer las voor op CBS Het Baken in Zaandam.
Foto: Twitter / Songül Mutluer

De burgemeester, wethouders, de gemeentesecretaris, de Kinderombudman en raadsleden hebben vandaag het startsein voor de Zaanse Kinderjury gegeven door op zestien basisscholen voor te lezen uit boeken die meedingen naar de Hotze de Roosprijs voor het beste boek van een debuterende kinderboekenschrijver.

Burgemeester Jan Hamming toog naar het Zaans Museum om leerlingen van de Octant uit Assendelft voor te lezen. Leerlingen uit de groepen 6 en 7 bepalen de komende maanden wie de Hotze de Roosprijs wint. In totaal zijn veertien boeken genomineerd. De complete lijst met boeken is hier te vinden.

De leerlingen hebben tot begin mei de tijd om de boeken te lezen en stemmen daarna op hun favoriete boek. De winnaar wordt op 2 juni bekendgemaakt tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 4500 euro. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver een dergelijke steun in de rug geeft.

Vruchtbare schrijversgrond

De prijs dankt zijn naam aan de schrijver Hotze de Roos (1909-1991), die in Krommenie woonde. Hij schreef meer dan 60 delen van de bekende Kameleonboeken, waarvan ook twee films gemaakt zijn. In 1948 verscheen zijn eerste boek Schippers van de Kameleon bij uitgeverij Kluitman.

Behalve De Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Bekende namen zijn onder meer Cor Bruijn (onder andere bekend van Sil de Strandjutter); Dick Laan (van Pinkeltje) en C. Joh. Kievit, de bedenker van de Dik Trom-boeken. De Hotze de Roosprijs bestaat sinds 2001. Vorig jaar werd hij gewonnen door Sunna Borghuis met het boek Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen