Ook hier potentiële Wajongers ten onrechte in de bijstand?

Foto: Pixabay

Komt het ook hier voor dat jonge gehandicapten naar de bijstand zijn verwezen terwijl ze in feite recht hebben op een Wajong-uitkering? Dat wil de VVD te weten komen naar aanleiding van een artikel in dagblad Trouw, waaruit bleek dat ruim een vijfde (21 procent) van de doelgroep in Nederland ten onrechte een Wajong-uitkering wordt onthouden.

In schriftelijke vragen aan het college stelt raadslid Stephanie Onclin dat dit een zeer onwenselijke situatie is. Uit een intern rapport van het UWV zou zijn gebleken dat op grote schaal fouten zijn gemaakt bij de beoordeling van aanvragen voor Wajong-uitkeringen. Jongeren die zijn afgewezen komen dan in de bijstand terecht, wat veel meer onzekerheden met zich meebrengt. De Wajong is in principe een regeling voor het leven, terwijl de bijstand bedoeld is als tijdelijk vangnet. Daarnaast kent de bijstand een sollicitatieplicht, wat voor deze jongeren een enorme belasting kan zijn als zij door hun handocap (deels) niet kunnen werken.

Meer verschillen

Daar komt nog bovenop dat er een verschil in de hoogte van de financiële ondersteuning zit en dat de bijstandsuitkering beïnvloed wordt door de woonsituatie en/of spaargeld, wat bij een Wajong-uitkering niet het geval is. ‘Daarnaast zien wij ook een gevoelsmatig verschil: het toekennen van een Wajong-uitkering is ook een erkenning van de beperking,’ aldus Onclin. Zelf de zaak  rechttrekken is bovendien voor deze vaak kwetsbare groep geen gemakkelijke opgave.

De VVD vindt het daarom belangrijk om na te gaan of ook in Zaanstad jonge gehandicapten tussen wal en schip gevallen zijn en vraagt het college of dat bereid is om dit uit te zoeken. De fractie wil ook graag weten of B & W inzicht hebben in de groep jongeren waar dit (potentieel) betrekking op heeft in Zaanstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen