Twiske moet deel gaan uitmaken van ‘recreatieve hoofdstructuur’

Foto: Twitter / Wanda Geskus

Groengebieden aan de directe randen van Zaanstad, Amsterdam en Purmerend – zoals het Twiske – moeten worden opgewaardeerd tot een ‘recreatieve hoofdstructuur’ en onderling worden verbonden. Er wordt gestreefd naar kwalitatief hoogwaardige wandel-, fiets/skate- en ruiterpaden en nieuwe voorzieningen als informatiepunten, horeca, verhuur en parkeergelegenheid.

Door welbewust activiteiten in deze groene gebieden te concentreren kan de bestaande belevingswaarde van het overig landelijk gebied voor de rust-, natuur- en cultuurminnende recreant behouden blijven, zo staat in de plannen van recreatieschap Twiske – Waterland. Zaanstad mag zich daar als deelnemende gemeente ook over uitspreken. Een extern bureau stelt momenteel een ‘bestuurlijk ambitiedocument’ op over de weg die te gaan is tot 2040.

Dit dient ter inspiratie om, buiten de gebaande paden, na te denken over de toekomst van het recreatiegebied. Wat is het gewenste ambitieniveau? Hoe hoog willen de deelnemers de lat leggen qua ambitie? Het is een conceptueel en vernieuwend document, dat zich goed leent voor een bestuurlijke aftasting van het toekomstig ambitieniveau van het recreatieschap,’ aldus het schap. Het is al wel duidelijk dat nieuwe partijen als het bedrijfsleven een grotere rol moeten gaan spelen in het gebied.

Natuurnetwerk Nederland

Meerdere delen van de recreatiegebieden maken deel uit van het Natuurnetwerk Nederland, die extra bescherming genieten. De komende periode gaat de provincie in overleg met de recreatieschappen in Noord-Holland de afweging maken waar meer ontwikkeling mogelijk is ‘zonder de natuurwaarden onevenredig aan te tasten’. Twiske – Waterland ziet onder meer nieuwe kansen om de fiets- en wandelverbindingen tussen Amsterdam-Noord en het landelijk gebied te optimaliseren nu de Noord-Zuidlijn geopend is.

In het recreatieschap Twiske – Waterland is een samenwerkingsverband van de gemeenten Amsterdam, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Purmerend, Zaanstad en Wormerland en de provincie Noord-Holland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen