NS en ProRail vragen om verbod op vuurwerk bij het spoor in 2019/2020

Foto: Pixabay

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail hebben zich in de vuurwerkdiscussie gemengd en vragen gemeenten om volgend jaar vuurwerkvrije zones in te stellen bij het spoor. Door vuurwerkschade bestaat er kans op de uitval van treinen. Zaanstad kent dit jaar vier vrijwillige vuurwerkvrije zones, waar de bewoners zelf de handhaving in handen hebben.

Sinds begin december zijn bij de NS en ProRail vijf meldingen van overlast veroorzaakt door vuurwerk geregistreerd. Dan gaat het om (zwaar) vuurwerk dat vlakbijbij het spoor werd afgestoken of in een voetgangerstunneltje en knallers die tegen treinen aan worden gegooid. Ook was er sprake van rook op een perron. De verwachting is dat de overlast zal groeien: in 2015 werden in totaal vijftien meldingen geturfd, in 2016 al 25 en vorig jaar 50.

Het Zaanse gemeentebestuur is tot nu toe geen voorstander van het aanwijzen van vuurwerkvrije zones en ook de inwoners lopen niet te hoop om van het geknal af te komen. De petitie van de Zaanse afdeling van de Partij voor de Dieren om vuurwerk in de hele gemeente in de ban te doen was vanochtend rond kwart over tien 567 keer getekend. Andere gemeenten kennen wel plekken waar vuurwerk uit den boze is, vaak in de nabijheid van plekken met veel dieren of kwetsbare mensen. Tijdens de vorige jaarwisseling inventariseerde het Algemeen Dagblad ze, waarna Nederlandse Leeuw er voor Wikipedia onderstaande kaart van maakte. De gemeenten zonder vuurwerkvrije enclaves zijn rood; de gemeenten die ze wel hebben groen. De bruine (88 van de 388) reageerden niet op vragen van het AD en de grijze hadden nog geen besluit genomen.

Grote steden als Amsterdam en Rotterdam willen het beleid overigens volgend jaar omdraaien en de hele gemeente vuurwerkvrij verklaren, met uitzondering van aangewezen gebieden waar burgers vrijuit hun gang mogen gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen