Eerste vergunningen verleend voor ‘Tate Modern’ in Zaandam

Foto: Google Street View

De gemeente heeft een vergunning verleend voor het aanbrengen van een tijdelijke ‘loopkapconstructie ten behoeve van een kunstwerk’, het verwijderen van asbesthoudende puien en het aanbrengen van brandwerende scheidingswanden in Het Hem, de grote culturele trekpleister van de toekomst op het Hembrugterrein.

Het Hem, onlangs door NRC Handelsblad een ‘Tate Modern aan het Noordzeekanaal’ genoemd, is een project van zakenman en kunstliefhebber Alex Mulder (72), die er met zijn beheersmaatschappij Amerborgh een onbekend bedrag in pompt. Het Hem moet komend voorjaar al deels open gaan en krijgt op termijn tentoonstellingsruimtes, een (film)theater, een restaurant en een hotel met 160 kamers. Het hotel komt in een nieuwe verdieping bovenop de bestaande voormalige kogelfabriek.

Het Hem gaat zelf zorgen voor een speciale bootverbinding van en naar Amsterdam, vertelde Mulder aan NRC. En het immense gebouw moet een platform gaan bieden aan ‘jonge kunstenaars die het experiment zoeken’. Het hotel moet straks de programmering gaan financieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen