‘Zembla’ laat zien hoe De Meerpaal af moest zien van legionellapreventie

Serviceflat De Meerpaal aan de Panneroodstraat in Zaandam.
Serviceflat De Meerpaal aan de Panneroodstraat in Zaandam.
Foto: Google Street View

Sinds het drama op de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999 weet iedereem in Nederland wat legionella is en wat de gevaren zijn. Sindsdien zijn de regels voor legionellapreventie strenger geworden – althans op plekken met een verhoogd risico zoals zieken- en verpleeghuizen, zwembaden en sauna’s. Maar wat als particulieren voorzorgsmaatregelen treffen?

Onderzoeksprogramma Zembla onthulde gisteren dat verzorgingshuizen met een speciale installatie om waterleidingen legionellavrij te houden deze niet meer mogen gebruiken zodra ze worden omgezet naar serviceflats of seniorencomplexen. Dat ondervonden ook de bewoners van De Meerpaal in Zaandam, die de koper-zilverionisatie op straffe van een dwangsom van 75.000 euro moesten laten verwijderen van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Voor deze gebouwen voor ouderenhuisvesting geldt na de bestemmingswijziging bovendien niet langer de wettelijk verplichte legionellapreventie, waardoor de kwetsbare bewoners volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meer risico lopen om de gevreesde veteranenziekte op te lopen. Juist onder ouderen stijgt de laatste jaren het aantal ziektegevallen door legionellabestettingen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zegde in het televisieprogramma toe de kwestie te zullen onderzoeken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen