Stichting MOE trekt aan de bel: te veel zwaar- en overbelaste mantelzorgers

11 dec 2018, 15:33 Actueel
mantelzorg
Flickr / Jonathan Kos-Read

In 2015 waren er in Zaanstad zeker 6600 zwaar- en 3300 overbelaste mantelzorgers. Die aantallen liggen nu hoger zegt Micky Biddlecombe, oprichter en voorzitter van Stichting Mantelzorgers Onder Elkaar (kortweg MOE), op de website van het B urgerplatform Zaanstad. De inwoners die structureel en zonder vergoeding voor langere tijd hulpverlener zijn voor een zorgbehoevende naaste loopt het soms behoorlijk over de schoenen.

In sommige gevallen kan mantelzorg op termijn een te zware belasting zijn, bijvoorbeeld wanneer er intensieve 24-uur s zorg nodig is voor een dementerende oudere, een kind met autisme of voor iemand met een ernstige beperking. Volgens Biddlecombe wordt het d oor wet- en regelgeving steeds duidelijker: we kunnen niet meer zonder de inzet van onze naaste bij ziekte of een beperking.

[embed][/embed]

Stichting MOE is in het leven geroepen om mantelzorgers te ondersteunen op een laagdrempelige manier, waardoor

zij

de zorg langer kunnen volhouden.

Maar dat

kan alleen als z

e

ook goed voor zichzelf blijven zorgen.

De s

tichting

wil

graag een

community

starten

om mantelzorgers te verenigen en te ondersteunen

door middel van

wekelijkse bijeenkomsten, hands-on hulp wanneer

deze

nodig

is

, lezingen, workshops en kortdurende respijtzorg.

moe
Van de website van de Stichting MOE.

Actiever doorverwijzen

MOE wil ook dat b ij de nieuwe aanbesteding van de sociale wijkteams als voorwaarde wordt gesteld dat er een vaste medewerker is voor mantelzorg en dat ouderen en mensen met een handicap actief worden gezocht en bezocht in de wijk. Nu komen volgens de stichting alleen mensen in beeld die zichzelf aanmelden. H uisartsen en specialisten zouden mantelzorgers bovendien actiever moeten doorverwijzen naar MOE bij signalen van overbelasting.