De Stichting Hemmes Groep heeft de gemeente gevraagd om de toegekende van subsidie van maximaal twee ton voor de bouw van een windmolen op de Hemmes nog tot 1 januari 2022 voor dat doel beschikbaar te houden. De vervaldatum was 1 oktober jongstleden en een molen is er nog niet, maar de bouw is volgens voorzitter P. Ulle ‘wel nog steeds in het zicht’.
De toekenning van de subsidie voor de bouw van de molen stamt uit 2015, maar de ontwikkeling van schiereiland de Hemmes blijkt een uiterst stroperig proces. De molen - en als het even kan nog een paar meer – moet ervoor zorgen dat er een zelfvoorzienende klimaatneutrale woonwijk ontstaat , maar er zijn lastig te nemen obstakels vanwege de geldende milieucontoure n voor molens.
Milieucontouren obstakel
Op de Hemmes moeten de op traditionele Zaanse molens lijkende bouwwerken dynamo’s krijgen om energie op te wekken voor de wijk, waarmee ze volgens de regels aan dezelfde voorwaarden zijn gebonden als hun hedendaagse tegenvoeters. Dat betekent dat er een ruime afstand tot de geplande woningen moet zijn. De gemeente was
begin dit
jaar
achter de schermen in Den Haag
bezig om daarvoor een ontheffing te bewerkstelligen,
maar daar is sindsdien niets meer over vernomen
.
'Graag verder'
‘Onze s tichting wil graag verder. Duidelijk is echter dat de Hemmes, als het om de gemeentelijke kant van de plannen gaat, een lastige locatie is,’ schrijft Ulle. Zonder het geld van de gemeente wordt het helemaal een welhaast onhaalbare zaak. De fractie van Rosa stelde onlangs schriftelijke vragen over de voortgang van de plannenmakerij.
[embed][/embed]
Op 15 maart dit jaar nam de raad een motie aan waarin onder meer staat dat de Hemmes gefaseerd zal worden ontwikkeld en dat ‘op korte termijn begonnen gaat worden met het bouwrijp maken van het gedeelte van de Hemmes dat in bezit is van Zaanstad’. Sindsdien is er door de Hemmes Groep en de gemeente gestaag doorgewerkt, maar staat er nog niets op papier waar de gemeenteraad de tanden in kan zetten. ‘Waar blijven de stukken?’ wil Rosa daarom weten.
Waar staan we nu?
De fractie wil van het college ook weten hoe het staat met het overleg met het Rijk en dat met de Hemmes Groep, w elke kosten er tot nu toe zijn gemaakt voor de ontwikkeling van d e Hemmes, wat de gesprekken met omliggende bedrijven over de omplementatie van de BBT (Beste Beschikbare Technieken) hebben opgeleverd in relatie tot de milieucontouren en w elke hindernissen er in dit verband te verwachten zijn als het gaat om de bouw van woningen.
[embed][/embed]
De Hemmes
is
toegevoegd aan de lijst van binnenstedelijke projecten waarop de komende jaren extra gefocust
wordt, schrijft Rosa ook, maar wat is hiervan inmiddels het concrete resultaat geweest? Ook wordt het idee geopperd om de gemeentelijke grond op de Hemmes wanneer die nog langer onbebouwd mocht blijven
voor een jaar (of meerdere jaren) beschikbaar
te stellen
voor tijdelijke verplaatsbare woningen,
hier
geheten.