Oud huis op unieke plek in Zaandam maakt plaats voor nieuwe villa

De te slopen woning.
Foto: Google Street View

Het college is ermee akkoord dat de bestaande woning aan de Westzanerdijk 86 in Zaandam wordt vervangen door een veel groter exemplaar, dat deels in de tuinbestemming komt te staan. Ook de maximaal toegestane bouw- en goothoogten van respectievelijk zeven en vier meter worden overschreden met anderhalve en twee meter.

Desondanks werkt het college mee aan de benodigde bestemmingsplanwijziging. Het huidige woonhuis gaat plat en er komt een moderne, duurzame woning op een unieke kavel aan het water voor in de plaats. Ontwikkelingen langs deze dijk dienen volgens het college ‘met zorg ingepast te worden om de identiteit niet te schaden’, en dat is bij het voorgestelde bouwplan het geval.

Het nieuwe huis is weliswaar aan de maat gezien de overige bebouwing, maar die detonneert er niet mee: ‘De maatvoering van het hoofdgebouw is mede door de ruimte van de kavel goed mogelijk. Het gebouw heeft een duidelijk gezicht vanaf de spoorzijde én vanaf de dijk. In hiërarchie is een goed gezicht aan de dijkzijde belangrijker.’

De nieuwe woning.

Aan de achter- en zijkant van de woning is een dakterras gepland. De bewoners van de naastgelegen woningen – waarvan één ook de aanvrager is van de vergunning en die later in het huis wil gaan wonen – hebben volgens het college aangegeven geen bezwaar te hebben tegen dat dakterras.

Parkeren

De bestaande woning is er een in het middensegment waarbij 1,5 parkeerplek per woning voor bewoners plus 0,3 plekken voor bezoekers het uitgangspunt is. Voor de nieuwe woning, in het dure segment, geldt een norm van 1,7 + 0,3. Dat betekent in beide gevallen afgerond twee plekken en daarmee wordt ook aan de parkeereisen voldaan.

 

Reacties