Gemeente moet werk gaan maken van diervriendelijke kademuren

De kade ten zuiden van de Zaanbrug in Wormerveer.
De kade ten zuiden van de Zaanbrug in Wormerveer.
Foto: Google Street View

Zaanstad gaat bij het aanleggen en renoveren van kademuren en -randen heeft langs sloten, oevers en vaarten meer rekening houden met dieren. De gemeente heeft volgens de Partij voor de Dieren veel steile en hoge exemplaren die voor een onnodige verdrinkingsdood voor dieren zorgen.

De gemeenteraad is akkoord met een motie van de fractie waarin om een beleidsaanpassing werd verzocht. In de huidige situatie kunnen dieren die in het water terechtkomen daar veelal niet zelfstandig uit komen en bovendien hebben jonge watervogels door de onbereikbaarheid van vaste grond nauwelijks mogelijkheden om uit te rusten. Jaarlijks sterven daardoor talloze dieren de verdrinkingsdood door uitputting, aldus de PvdD.

Wallies

Dat geveven is ook een belasting voor de Dierenambulance, die moet uitrukken als dieren in nood gesignaleerd worden. De fractie wees in haar motie ook op de in mei in Delft in gebruik genomen ‘Wallies’, die vooral zijn bedoeld om te water geraakte katten een reddingsboei te bieden.

Nu de motie is aangenomen moet de gemeente in gesprek met dierenwelzijnsorganisaties om de knelpunten in kaart te brengen en die daarna diervriendelijk aan te passen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen