Voorbereiding begonnen voor bouw biomassacentrale in Zaandam

Foto: Google Street View

Het bedrijf Bioforte start vandaag in de Pascalstraat met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de biomassacentrale in Zaandam, de eerste warmtebron voor het toekomstige warmtenet. Dat lijkt ietwat prematuur, nu op Facebook opgeroepen wordt om tijdens de algemene vergaderingen van de VvE’s van de twee flats die erop worden aangesloten alsnog tegen te stemmen.

De bewoners van de 2200 woningen in de flats Perim en Pharus in Peldersveld konden zich daarover al in een eerdere vergadering uitspreken en toen was die uitslag weliswaar positief, maar werd het vereiste quorum niet gehaald. Bij de vergaderingen die later deze maand nog komen geldt geen opkomstdrempel. De besturen van de beide Verenigingen van Eigenaren zijn voorstander van de aansluiting op het warmtenetwerk.

Afgraven, egaliseren, kappen en heien

De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het afgraven en egaliseren van het terrein en het kappen van bomen langs de rand van het gebied tussen het Pascalcollege en het Zaans Medisch Centrum. Volgende week worden de heipalen geslagen en de fundering aangebracht. De verwachting is dat de bouw tot september volgend jaar in beslag neemt.

De biomassacentrale gaat in eerste instantie draaien op gecertificeerd Nederlands snoeiafval van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Van dit snoeiafval werd in 2016 nog 49 procent geëxporteerd naar met name Duitsland en België. De centrale krijgt de nieuwste filters. Vanaf eind 2019 kan dan de levering van warmte beginnen. De verwachting is dat rond de jaarwisseling begonnen wordt met de aanleg van het warmtenet zelf.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen