Rechten van kinderen voorop bij landelijke intocht Sinterklaas in Zaandijk

Foto: Flickr

De rechten van kinderen vormen het uitgangspunt bij de maatregelen die de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie nemen om een ongestoorde, feestelijke en veilige landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad te waarborgen, aldus een mededeling van de gemeente. Dat gaat gepaard met regels voor bezoekers en strikte voorwaarden voor demonstranten.

Het gebied waar de intocht plaatsvindt is aangewezen als evenemententerrein. Het wordt afgezet met hekken en is alleen via toegangspoorten toegankelijk. Voor de veiligheid van de bezoekers zijn er bij de toegangen standaard tassen- en jassencontroles. Agressie, discriminatie, intimiderende groepskenmerkende kleding en glaswerk zijn verboden. Alleen de NTR mag ten behoeve van de tv-uitzending een drone gebruiken.

Wanordelijkheden niet getolereerd

Bij een evenement waar veel kinderen aanwezig zijn is de tolerantie voor wanordelijkheden zeer laag, aldus de gemeente. ‘Kinderen mogen best iets meekrijgen van een demonstratie, maar zij hebben het recht om niet blootgesteld te worden aan gespannen situaties, verbale of fysieke confrontaties en andere grensoverschrijdende zaken. Daar wordt een scherpe grens getrokken.’

Wie wil demonstreren dient daar uiterlijk 72 uur van tevoren een kennisgeving van te doen bij de gemeente. Alleen demonstranten met wie goede afspraken kunnen worden gemaakt krijgen de kans om aan de looproute van Sinterklaas te demonstreren in speciaal daarvoor bestemde vakken. Voor- en tegenstanders van zwarte Piet worden bij elkaar vandaan gehouden. Rondom de demonstratievakken worden maatregelen genomen ‘zodat de kans op gespannen situaties of grensoverschrijdende situaties minimaal is’.

Politie grijpt in bij overtredingen

Demonstrerende groepen moeten onder meer in het aangewezen vak blijven, zelf voor een ordedienst zorgen en mogen hun gezichten niet bedekken. Ook mogen er geen gevaarlijke of brandbare materialen worden meegenomen, zijn alcohol en drugs verboden en is versterkt geluid niet toegestaan. De politie grijpt in als deze regels worden overtreden en in het uiterste geval kan de burgemeester een demonstratie beëindigen.

Demonstranten die zich niet hebben aangemeld en/of niet bereid zijn tot het maken van afspraken worden verwezen naar een locatie op ruime afstand van de looproute. Ook voor eenmansprotesten gelden duidelijke regels: ze mogen geen demonstratie verhinderen of de openbare orde verstoren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen