VVD wil sneller meer jeugd uit dure specialistische hulpverlening halen

Foto: Pixabay

De VVD wil een dijk opwerpen tegen de stijgende kosten van de jeugdzorg. Het aantal jongeren met specialistische jeugdhulp daalde van 4001 in 2016 naar 2987 vorig jaar, maar de kosten lopen desondanks fors op. Begroot voor dit jaar was 31,1 miljoen euro, maar de schatting van de werkelijke uitgaven ligt inmiddels tussen de 42,5 en 45,5 miljoen.

Dit is zo exorbitant dat de dijken gedicht dienen te worden,’ aldus de partij in een amendement – een wijzigingsvoorstel – op de begroting die binnenkort aan de orde komt. De kosten voor de tweedelijns, specialistische jeugdhulp zijn vele malen hoger dan die voor hulp die door de eerstelijns Jeugdteams wordt geboden. De focus moet volgens de VVD dan ook sneller dan gepland worden verlegd naar dat laatste.

Het streven is tot nu toe om in vier jaar tijd het aantal kinderen en gongeren dat de duurdere specialistische hulp krijgt met 0,5 procent te laten dalen en het aantal dat ondersteund wordt door de goedkopere Jeugdteams met 0,5 procent te laten stijgen. Dat betekent echter in vier jaar tijd een verschuiving van slechts zo’n 160 jeugdigen van de ene naar de andere categorie, heeft de fractie berekend. En stelt daarom nu voor om daar een half procent per jaar van te maken. Hieronder die beoogde verandering in cijfers:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen