Opponenten VVD en GroenLinks doken samen in het vuurwerk – en hebben een plan

Foto: Max Pixel

De VVD hecht aan de traditie van het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling en aan de vrijheid van elk individu om daar al niet aan mee te doen, terwijl GroenLinks pleit voor een drastische inperking van het gebruik van consumentenvuurwerk wegens onder meer de negatieve milieueffecten. Wat gebeurt er in een derdelijke patstelling als je probeert om er samen eens met een open blik naar te kijken?

De beide Zaanse fracties probeerden het uit. Ze bestudeerden verschillende initiatieven in het land, wonnen informatie in bij de provincie en de gemeente en spraken met ambtenaren, de politie, lokale politici in den lande en met de burgemeester. Het doel: samen tot een initiatief komen dat zowel realistisch als uitvoerbaar moest zijn en tegelijkertijd beide ‘kampen’ enigszins tevreden kon stellen.

Huiverig voor algeheel verbod

De politiek in Zaanstad is huiverig om het algehele verbod op rotjes en vuurpijlen in te stellen waar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid voor heeft gepleit: dat wordt als betutteling ervaren. De vuurwerkvrije zones die in 2015/16 waren ingesteld waren geen succes. Professionele vuurwerk- of lichtshows zouden uiteindelijk een uitstekend alternatief kunnen zijn, maar die kosten circa 40.000 euro per show. ‘En in Zaanstad zou je zo’n show op meerdere locaties moeten houden. Ook gezien de te verwachten organisatorische problemen lijkt dit voorlopig toekomstmuziek,’ is het oordeel van VVD en GL.

‘Nieuwe’ traditie

De traditie van zelf vuurwerk afsteken zal waarschijnlijk ‘eens’ doorbroken worden, verwachten beide partijen – kielhalen en palingtrekken doen we immers ook niet meer. ‘En daarbij stamt stamt de traditie van vuurwerk afsteken uit de naoorlogse jaren en is dus slechts een jonkie. Wij kunnen wel trachten de overlast en gevaren zoveel mogelijk te beteugelen. Wij zijn daarom in andere gemeenten gaan kijken hoe die er mee omgaan.’ En daarbij stuitten de Zaanse vuurwerkonderzoekers op Den Haag.

https://twitter.com/2018Wilhelmina/status/1047884062935977984

In de residentie is geëxperimenteerd met bewonersinitiatieven voor vuurwerkvrije buurten: bewoners van een bepaalde straat of wijkje die zelf een vuurwerkvrije zone instelden. ‘Het enige wat de gemeente hoeft te doen is borden verschaffen die aangeven dat het een vuurwerkvrije zone betreft. Er wordt ook niet verwacht van de politie dat ze handhaaft. Je spreekt elkaar daar op aan,’ ontdekten de Zaankanters. De ervaringen waren voor het overgrote deel positief en Den Haag wil de komende jaarwisseling het experiment uitbreiden. Het bracht niet alleen Haagse duren dichter bij elkaar, maar ook Zaanse politici: de VVD en GroenLinks willen de methode ook hier gaan uitproberen.

Jongeren bij het vraagstuk betrekken

Daarnaast stellen de partijen voor om de jeugd niet langer alleen voor te lichten over vuurwerk, maar kinderen en jongeren ook te vragen hoe volgens hen de overlast van vuurwerk aangepakt kan worden. ‘Het lijkt ons goed om daar de Zaanse kinderombudsman Doby van den Eijkhof bij te betrekken. Hij heeft al aangegeven daartoe bereid te zijn. Misschien komen daar wel dingen ter sprake waar wij nog nooit aangedacht hebben,’ schrijven Romkje Mathkor (GL) en Harm Jan Egberts (VVD) in hun gezamenlijke agenda-initiatief.

Van de politie werd geleerd dat veel mensen niet blijken te weten dat als er brand ontstaat door de opslag van vuurwerk, de verzekering niet uitkeert. ‘Dat lijkt ons zeker iets om bij voorlichting aan scholen en ouders te betrekken.’

Samen kwamen de partijen aldus tot een aantal aanbevelingen, die ze met de collega’s in de raad willen bespreken:

  • Faciliteer als experiment het instellen van vuurwerkvrije zones op initiatief van de bewoners;
  • Communiceer daar tijdig over en evalueer de uitkomsten van dit experiment;
  • Betrek jongeren bij het vinden van antwoorden op de vraag hoe overlast van vuurwerk tegen te gaan is;
  • Zorg voor grotere bewustwording van de gevaren van vuurwerkopslag in een woonhuis.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen