Gemeentearchief kiest ‘Mensch, durf te leven’ als mooiste stuk over thema ‘Opstand!’

Foto: Gemeentearchief Zaanstad

Tot en met 24 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, kan iedereen stemmen op het mooiste stuk dat archieven hebben genomineerd als hun ‘mooiste stuk’ met als thema Opstand! Zaanstad zet als troef Dirk Witte’s lijflied Mensch, durf te leven in.

Witte (1885-1932) trad op zijn zestiende al op met een zelfgeschreven spotlied op de eerste Zaanse autobus. In 1917 schreef hij zijn Mensch, durf te leven, dat landelijke bekendheid kreeg door de uitvoering van cabaretier Jean-Louis Pisuisse. Later zongen onder anderen Ramses Shaffy, Huub van der Lubbe en Wende Snijders de opstandige tekst van een individu tegen de mores van de maatschappij: ‘Je leeft maar heel kort, maar een enkelen keer, en als je straks anders wilt, kun je niet meer! … wat heeft Het Fatsoen voorgeschreven! Mensch, durf te leven!

Opstand! is een thema vol energie en gelaagdheid. Samen met meer dan 1000 culturele instellingen brengen de archieven van Nederland kleine en grote verhalen met hun topstuk tot leven. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden tot voorzichtig opereren in de illegaliteit.

Naast het Nationaal Archief en regionale archieven doen ook bedrijfsarchieven mee aan de verkiezing. De winnaar wordt eind oktober bekendgemaakt. Hieronder een selectie van de concurrentie voor het Gemeentearchief Zaanstad. Stemmen – en nog veel meer bekijken – kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen