College werkt aan voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren

Foto: Wikimedia

Het college beraadt zich over het opnemen van een beleidsaanpassing rond evenementen met dieren in de vernieuwde Nota Dierenwelzijn, waaraan momenteel gewerkt wordt. In concreto houdt dat een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren in.

Daarom wil het met betrokken organisaties en de gemeenteraad in gesprek over de beste manier om als gemeente richting de inwoners uit te dragen dat respectvol met dieren moet worden omgegaan. Het Dierenwelzijnsbeleid van andere gemeenten zou daarbij als voorbeeld kunnen dienen, antwoordt het college op vragen van fractievoorzitter Judit Raa van de Partij voor de Dieren en raadslid Evert Hartog van de SP over de – door het Rijk gedoogde – aanwezigheid van olifant Buba bij Circus Freiwald in het Burgemeester van ‘t Veldpark in Zaandam.

Olifant Buba

Sinds 15 september 2015 is het in Nederland verboden om op te treden of rond te reizen met wilde circusdieren zoals olifanten en zebra’s. Dit is wel toegestaan met exotische gedomesticeerde zoogdieren en boerderijdieren. Buba wordt na een leven als circusartiest door Freiwald gezien als een soort huisdier: hij werd eerst ergens anders ondergebracht zodat hij niet meer hoefde te reizen, maar werd daar depressief van en kwam weer terug in zijn vertrouwde omgeving bij het circus.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen