Loods aan Sluispolderweg in Zaandam illegaal ‘pension’ in mensenhandelzaak

Foto: Flickr

Een loods aan de Sluispolderweg in Zaandam is vandaag voor drie maanden gesloten nadat de Inspectie SZW – de vroegere Arbeidsinspectie – daar een doorzoeking had gedaan in een strafrechtelijk onderzoek naar mensensmokkel. Een 53-jarige Nederlander is aangehouden.

Tijdens de doorzoeking werden op een tussenverdieping kamertjes aangetroffen met twaalf slaapplekken en door een politiehond werd een verborgen ruimte ontdekt waarin twee illegaal in Nederland verblijvende mensen met de Oekraïense nationaliteit huisden. De loods bleek deels ingericht te zijn als woon- en deels als werkruimte en voldeed niet aan de arbeidsomstandighedenwet. Er werden gevaarlijke stoffen opgeslagen en de mensen konden de hal kon niet veilig uit.

Bouwbedrijven

Het onderzoek startte deze zomer na een melding over de vermoedelijke huisvesting van mensen zonder verblijfsvergunning. Daaruit bleek dat vanuit de loods werknemers naar bouwklussen bij particulieren en bedrijven in Amsterdam en Rotterdam werden vervoerd, waar de bouwvakkers een zeer laag uurtarief ontvingen. Er volgde een controle waarbij tien illegale Wit-Russische en Oekraïense bewoners werden ontdekt.

Onderzoek

Vanwege de staat van de slaap- en leefruimtes en de onduidelijke vluchtroutes lieten de gemeente en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland een controle uitvoeren. Toen bleek hoe gevaarlijk de situatie was en dat er in het pand illegaal verbouwingen waren geweest. Wonen was op grond van het bestemmingsplan sowieso niet toegestaan. Dit zijn misstanden van de ergste soort’, aldus burgemeester Jan Hamming. ‘Mensensmokkel mogen we niet accepteren. Ik ben daarom heel blij met deze gezamenlijke actie met de Inspectie SZW.’

De rechter-commissaris heeft de hechtenis van de verdachte vandaag onder voorwaarden geschorst. Hij mag zijn strafzaak in vrijheid afwachten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen