Ondanks de natheid blijft het veel te droog in Nederland

Foto: PxHere

Het is misschien moeilijk voor te stellen na alle regenwater dat inmiddels over Zaankanters is uitgestort, maar er is nog steeds sprake van droogte. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen.

De situatie verbetert wel, ondanks lage afvoeren van de Rijn en de Maas. Het neerslagtekort is de afgelopen week niet gestegen en de verzilting is stabiel. Met name op de hoge gronden in het zuiden, midden en oosten van het land is het watertekort nog groot. De neerslag van de afgelopen dagen is vooral in het laaggelegen westen gevallen.

Wel kan weer begonnen worden met het doorspoelen van het IJsselmeer via de Afsluitdijk naar de Waddenzee, wat een positief effect op het zoutgehalte heeft en gunstig is voor de vistrek. Afgelopen zaterdag is in de Noordersluis bij IJmuiden een bellenscherm geplaatst om verzilting vanuit deze sluis te beperken. Eerder was al in het Amsterdam-Rijnkanaal zo’n scherm geplaatst om verzilt water uit het Noordzeekanaal tegen te houden. Deze maatregel blijkt zeer effectief.

Grondwaterstand nog te laag

De regen die in onze regio is gevallen is gunstig voor het herstel van vocht in de bovenste bodemlaag, maar onvoldoende voor een direct herstel van de grondwaterstand. Er wordt ook nog steeds blauwalg gemeld en lokaal komen botulisme, vissterfte en verhoogde concentraties bacteriën voor. Waarschuwingen blijven dan ook van kracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen