DZ stelt ‘gegoochel met facturen’ bij De FluX aan de kaak

Foto: Pixabay

Het ‘gegoochel met facturen bij De FluX’ dat vorige maand door De Orkaan aan de orde werd gesteld heeft de aandacht getrokken van Democratisch Zaanstad. De partij heeft er nu schriftelijke vragen over gesteld: wat is dat voor gedoe met het splitsen van facturen voor optredens om subsidies te kunnen binnenhalen?

De Orkaan schreef eind juli een stuk op basis van e-mailcorrespondentie die door DZ nu integraal in de vragen is opgenomen. Daaruit blijkt dat via @fluxus.nl een artiest de ‘dringende vraag’ heeft gekregen om een factuur van 100 euro in te dienen als twee facturen van elk 50 euro – ‘Misschien bij 1 vermelden ‘matinee show’’ – om ‘de Kernpodium C subsidie’ niet in gevaar te brengen.

Controle registeraccountant

De artistiek leider/coördinator van De FluX schrijft in een van de mails aan een weigerachtige artiest: ‘Nogmaals: al je facturen worden gewoon door onze administratie verwerkt en opgegeven. FluXus staat onder controle van een registeraccountant. Het gaat alleen om een splitsing voor het subsidiefonds podiumkunsten. Als ik je niet opgeef bij hun dan kost ons dat veel geld dat we niet krijgen. Vandaar de dringende vraag. Mag ik je anders even bellen straks?’

‘Vaag’

Democratisch Zaanstad vraagt zich af of het college het verhaal kent en of dit een bekende en beproefde tactiek is om geld binnen te slepen. Fractievoorzitter Juliëtte Rot schrijft dat haar fractie van mening is dat een door de gemeente gesubsidieerde culturele instelling artiesten niet zou moeten vragen om mee te werken aan een constructie die door een boekhouder in dit geval als ‘vaagis omschreven en wil weten hoe het college daar over denkt.

Nog geen reactie

De directeur van FluXus heeft aangegeven ‘na zijn vakantie met een gewogen reactie te komen’. ‘Is uw college met ons van mening dat De FluX beter direct openheid van zaken had kunnen geven, in plaats van een dergelijk artikel niet van een inhoudelijke reactie te voorzien,’ wil Rot weten. En is het college bereid De FluX hier op aan te spreken?

Cookieinstellingen