Een ‘regie systeem/app voor inwoners’ in het kader van de zelfredzaamheid

Foto: mackayhannah.com

Als voorbereiding op de aanbesteding van het ontwikkelen van een ‘regie systeem/app voor inwoners’ wil de gemeente haar ideeën aan de markt toetsen en verkennen welke mogelijkheden die ziet om de wensen te realiseren.

Wij hoorden voor het eerst van zo’n ‘regie systeem/app voor inwoners’ maar vermoeden na enig zoeken dat het te maken heeft met de zogenoemde inwonercloud: de introductie van nieuwe technologische mogelijkheden om burgers te ondersteunen bij het nieuwe sociaal beleid om niet te focussen op wat hij of zijn niet kan, maar wat (nog) wel kan. De inwonercloud geeft iedere burger een eigen digitale omgeving voor informatie, organisatie en ondersteuning bij dienstverlening in de sociale hoek. Een soort zorg-DigiD die voor het eerst in een pilot is getest in Woerden.

Zelfredzaamheid

In een publicatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt gerept van negen ‘zelfredzaamheid-apps’ en van een onderzoek naar de mogelijkheid om die ‘eenvoudig en veilig’ aangesloten te krijgen op de gemeentelijke basis-infrastructuur. De kernapps zijn: eigen verhaal, eigen dossier, marktplaats, waarderen, eigen budget, zelfhulp, info toolkit, communities en online hulpverlening. Het betekent een volgende stap richting de informatiesamenleving. 

Burger de regie

Een van de gedachten achter de ontwikkeling van de inwonercloud is dat inwoners met zorgvragen niet steeds weer hetzelfde verhaal hoeven af te draaien bij verschillende instanties en afdelingen, maar dat alle relevante informatie toegankelijk is voor alle betrokkenen waarvan de inwoner vindt dat toegang gewenst is. Een gevaar dat daarbij altijd op de loer ligt is uiteraard dat privacyregels worden geschonden: Zaanstad is al eerder op de vingers getikt omdat men te nieuwsgierig was naar de persoonlijke levenssfeer van inwoners.

Zelfhulp

Ten slotte faciliteert de cloud zelfhulp, door de burger tal van tools, informatie, communities en websites (apps) aan te reiken, waarmee hij/zij zelfstandig aan de slag kan,’ aldus het VNG-bericht.

Wat gemeente Zaanstad nu kennelijk wil is een marktconsultatie om uit te vinden wat aanbieders van technologie te bieden hebben en om een beeld te krijgen van de wensen van die aanbieders. ‘De gemeente Zaanstad zal de verkregen informatie dan ook mogelijk gebruiken voor het bepalen van een aanbestedingsstrategie en dit vertalen naar een effectieve aanbesteding,’ aldus de uitnodiging voor de consultatieronde.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen