College moet lobbyen tegen nieuwe belasting voor woningcorporaties

Foto: Wikipedia / Marion Golsteijn

Het college moet er in opdracht van de gemeenteraad via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Metropoolregio Amsterdam bij de regering op aandringen dat de belastingdruk op woningcorporaties niet nog verder wordt verhoogd door de invoering van de Europese Anti Tax Avoidance Directive (ATAD).

De Europese regelgeving moet voorkomen dat grote, internationaal opererende bedrijven hun bedrijfsstructuur zo inrichten dat ze geen of nauwelijks belasting betalen. Maar de Nederlandse uitwerking daarvan kan nadelige effecten hebben voor organisaties met meer leningen dan winst, zoals corporaties. En dat terwijl de overheid corporaties juist aanmoedigt om meer schulden aan te gaan, om meer te kunnen investeren.

Woningcorporaties ontwijken geen belasting, maar geld dat ze straks extra kwijt zijn kunnen ze niet besteden aan nieuwe woningen en de verduurzaming van bestaande huizen. Het bracht de PvdA en de SP in de raad ertoe een motie in te dienen met als doel het tij nog te keren, die door een meerderheid is aangenomen.

‘Hard nodig’

Volgens de opstellers Evert Hartog (SP) en Tjeerd Pietersma (PvdA) hebben de Zaanse corporaties de bestaande investeringscapaciteit hard nodig heeft om de afgesproken investeringen voor 300 nieuwbouwwoningen per jaar en de duurzaamheids- en renovatiedoelstellingen voor sociale huurwoningen te halen. ‘Het de derde belastingmaatregel in tien jaar tijd die de woningbouwcorporaties treft (…) en nu al gaat de huur van de eerste vier maanden van het jaar volledig op aan het betaling van deze belastingen,’ aldus de tekst van de motie.

De ATAD gaat de gezamelijke corporaties in Nederland op jaarbasis 300 tot 400 miljoen euro kosten. Zij noemen de belasting ‘een boete op investeringen’. Tegenover de ATAD staat de afschaffing van de dividendbelasting voor internationale beleggers. Die maatregel kost de schatkist 1,4 miljard euro. Volgens de koepelorganisatie van corporaties Aedes draaien zij zo op voor de lastenverlichting van bijvoorbeeld Shell en Unilever, ten koste van betaalbare huurwoningen en infrastructuur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen