Bloedmaan vanavond goed te zien vanaf de watertoren in Assendelft

Foto: Pixabay

Wie een loge zoekt voor een onbelemmerd uitzicht op de bloedmaan van de komende avond kan daarvoor terecht in het evenementenrestaurant op de hoogste verdieping van de watertoren in Assendelft. De toegang is gratis.

De maan komt vanavond om 21:30 op, maar pas rond 22:20 uur zal het donker genoeg zijn om de volledige maansverduistering echt goed te kunnen zien. Het bijzondere natuurverschijnsel duurt tot 23:14 uur, waarna de maan langzaamaan zijn normale kleur zal herkrijgen. Ook die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht is een bijzonder moment.

Een bloedmaan ontstaat wanneer de maan tussen de aarde en de zon staat en de dampkring het zonlicht afbuigt naar de maan. Omdat rood licht het best wordt afgebogen kleurt de maan tijdens een verduistering rood.

Maansverduisteringen zijn niet extreem zeldzaam, maar komen niet al te vaak voor. De vorige volledige verduistering was in september 2015. Op 21 januari 2019 is de eerstvolgende na vanavond, maar dan is ’s morgens vroeg. Daarna is het wachten tot september 2025.

Mythes en legenden

Bloedmanen waren in het verleden vaak het onderwerp van onheilspellende mythes en legenden. In sommige culturen geloofde men dat de maans- of zonsverduisteringen volgden op gevechten met dieren. Volgens de Pomo-indianen in het noorden van Californië kwam er een maansverduistering nadat een beer had gevochten met de maan.

Volgens het verhaal kwam een beer die over de Melkweg liep de zon tegen. Toen de zon niet voor hem uit de weg ging, daagde de beer de zon uit voor een gevecht. Dit gevecht veroorzaakte een zonsverduistering. Toen de beer vervolgens verder liep, kwam hij ook de maan tegen. De maan wilde ook niet uit de weg gaan en raakte ook in gevecht met de beer. Het gevolg: een maansverduistering.

Vikingen

De Vikingen hadden een soortgelijk verhaal, maar dan met een groep wolven die de zon of de maan achterna zaten. Wanneer één van de wolven de zon of maan te pakken kreeg, volgde een verduistering.

De Cherokee geloofden ook in een ontmoeting met een dier: volgens hen trad een maansverduistering op wanneer een kikker de maan opslokte. In veel andere landen en culturen bestonden varianten op dat thema. Het vroegste Chinese woord voor eclips is shih, wat eten betekent.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen