Café Has aan de Damkade gesloten wegens drugs en illegaal gokken

Foto: Facebook / Has cafe

Drugs en illegaal gokken. Dat heeft vandaag geleid tot de sluiting voor onbepaalde tijd van café Has aan de Damkade in Zaandam. De gemeente onderzoekt nog of de overtredingen die gisteravond zijn geconstateerd bij een een gezamenlijke actie van de gemeente, de politie en de Kansspelautoriteit gevolgen hebben voor de vergunning.

In het café werd volgens de gemeente gelegenheid geboden tot illegaal gokken op sportwedstrijden via een zogenoemde gokzuil. Gokzuilen zijn computers met een internetverbinding die zo zijn ingericht en ingesteld dat een gebruiker ermee kan wedden. Dat mag niet volgens de Wet op de kansspelen.

Omzet

Het café aan de Damkade zou een belangrijke rol in het illegale gokcircuit hebben gespeeld. ‘De afgelopen weken is er voor ruim 25.000 euro omgezet met illegaal gokken’, aldus de gemeente. Voor het aanbieden van gokspelen zonder vergunning is verboden omdat er geen zicht is op de geldstromen die er mee gemoeid zijn en er geen controle mogelijk is op een eerlijk verloop van het spel. Ook kunnen spelers niet worden beschermd tegen kansspelverslaving.

Overlastjongeren

De gezamenlijke actie volgde op signalen over illegale gokpraktijken en drugs in het café. Uit observaties bleek dat het een verzamelplek was voor overlastgevende jongeren met veelal een drugs- en geweldsverleden. Bij de controle werden bij alle bezoekers van het café drugs aangetroffen. Ook werden er softdrugs gebruikt. Dat is in strijd met de APV.: alleen in coffeeshops mag wiet gerookt worden.

Waterpijp en lachgas

In het café was het daarnaast mogelijk om waterpijp te roken en om lachgas te gebruiken. ‘Dit is niet waar ik aan denk bij veilig en gezellig uitgaan in Zaanstad’, aldus burgemeester Jan Hamming in het persbericht. ‘Dit soort cafés waar jongeren in aanraking komen met illegaal gokken, drugs en aanverwante criminele zaken willen we niet en daar treden we tegen op.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen