Gemeente past website aan, maar subsidieregister blijft een gesloten boek

Foto: Pixabay

Dat de subsidies die Zaanstad verstrekt aan burgers en bedrijven niet ergens op te zoeken zijn door iedereen die er nieuwsgierig naar is was de gemeenteraad in november 2016 een doorn in het oog. In een motie werd het college opgedragen een openbaar register op te stellen. Dat is er nog steeds niet.

POV-voorman Harrie van der Laan stelde er vragen over een kreeg als antwoord dat zo’n register er inmiddels wel was, maar verstopt op de gemeentelijke website ‘in het dataplatform’. ‘Wij hebben echter dankzij u geconstateerd dat u niet naar het dataplatform wordt geleid als u op de website van de gemeente zoekt op het begrip subsidieregister,’ was de conclusie nadat ambtenaren kennelijk zelf eens hadden geprobeerd om bij die informatie te komen.

‘Niet logisch’

Wij realiseren ons dat de term dataplatform niet logisch is. Wij hebben daarom op de website een koppeling gemaakt naar de subsidieregisters voor burgers en bedrijven. Tevens zullen er meerdere zoektermen worden gekoppeld aan de subsidieregisters,’ antwoordt het college op de vragen van Van der Laan.

Eind goed al goed? Nou nee. Want wie op ‘subsidieregister’ zoekt op de gemeentelijke website komt inmiddels wel op een pagina, maar wie vervolgens op de links naar de lijsten klikt die de Partij voor Ouderen en Veiligheid nog steeds node mist komt bedrogen uit:

Het goede nieuws is dat er momenteel wordt gewerkt aan het actualiseren van de subsidiegegevens en dat die nog deze zomer gepubliceerd worden. De vraag is niet meer waar, maar wel of het dataplatform van Zaanstad tegen die tijd ook daadwerkelijk binnen te dringen is.

Reacties