Raad stemt in met voorstel zwemmen in de Zaan mogelijk te maken

Het geflopte stadsstrand-met-zwemverbod  in Wormerveer, een jaar geleden.
Het geflopte stadsstrand-met-zwemverbod in Wormerveer, een jaar geleden.
Foto: Google Street View

Alle partijen op de gemeenteraad op Democratisch Zaanstad en D66 na zien wel wat in het plan van GroenLinks en de SP om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om zwemmen in de Zaan toe te staan. Dat is op dit moment verboden door de provincie, op grond van regels van Rijkswaterstaat.

De boete van 140 euro die nu op overtreding van het zwemverbod staat werd door veel partijen als idioot ervaren en weerhoudt mensen er bovendien niet van om verkoeling te zoeken in de veenstroom, zo werd eerder uit reacties op sociale media al wel duidelijk. Door plekken aan te wijzen waar zwemmen wel mag wordt een duik op gevaarlijke plekken wellicht vermeden.

Voor D66 was de reden om niet akkoord te gaan met het onderzoek de veiligheid van zwemmers in een vaarweg. Er zou volgens raadslid Jan de Vries continu toezicht moeten zijn bij dergelijke zwemplekken, want anders zou het wachten zijn op een ongeluk.

Stadsstrand

Wethouder Sanna Munnikendam zegde toe de mogelijkheden voor zwemgelegenheden in de Zaan te gaan bekijken, hoewel de gemeente er dus niets over te zeggen heeft. Zijzelf zag wel wat in de aanleg van een stadsstrand. In Wormerveer werd een uitgeklede versie daarvan in de zomer van 2016 een flop: er kon wel in het zand worden gevolleybald en gekorfbald, maar niet worden gezwommen in het uitnodigend glinsterende Zaanwater.

Het voor de jeugd bedoelde strand op een braakliggend terrein naast modezaak The Jeans Factory is inmiddels een door onkruid in bezit genomen woestenij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen