Wormerveer, Westerkoog, Kalf en deel Westerwatering aan de plasticbak

16 jul 2018, 13:21 Actueel
afval scheiden
YouTube / Gemeente Zaanstad

In Wormerveer, Westerkoog, het noordelijke deel van Westerwatering en het Kalf/Zaanse Schans wordt meteen na de zomervakantie begonnen met de voorbereidingen voor de nieuwe manier van afvalinzamelen. Er wordt afgetrapt met bewonersbijeenkomsten in de maanden in september en oktober.

De komende twee jaar gaat heel Zaanstad wijk voor wijk, dorp voor dorp over op een nieuwe manier van afvalinzameling. Dat moet leiden tot minder restafval en een minder snel stijgende afvalstoffenheffing. Er komen meer ondergrondse containers en sommige bestaande containers worden omgebouwd voor een ander product.

Achteraf suggesties doen voor betere plekken

Wijkbewoners krijgen op de bijeenkomsten te zien waar de ondergrondse containers gepland zijn en kunnen suggesties voor betere plekken doen. Er komen nog uitnodigingen per post, maar hierbij alvast de data:

  • Wormerveer Noord: donderdag 13 september van 16:00 tot 20:00 uur in Buurtcentrum de Lorzie, Marktplein 3;
  • Wormerveer Zuid: maandag 17 september van 16:00 tot 20:00 uur in Evean Acht Staten, Warmoesstraat 48;
  • Westerkoog: maandag 1 oktober van 16:00 tot 18:00 uur in Buurthuis de Vuister, Molenwerf 44 en donderdag 4 oktober van 18:00 tot 20:00 uur in basisschool de Golfbreker, Papiermolen 18;
  • Kalf/Zaanse Schans: maandag 15 oktober tussen 16:00 en 18:00 uur in de Bovenkruier, Drielse Wetering 489 en donderdag 18 oktober tussen 18:00 en 20:00 uur in OBS De Jagersplas, Brasemermeer 23b;
  • Noordelijk deel van Westerwatering: maandag 8 oktober van 16:00 uur tot 18:00 uur en donderdag 11 oktober van 18:00 uur tot 20:00 uur in Evean Goed Wonen, Elsbroekplantsoen 1.

[embed][/embed]

De grijze afvalbak zoals we die nu kennen verdwijnt

en krijgt

een oranje sticker

om aan te geven dat er alleen plastic, blik en drinkpakken in mogen.

Restafval moet

da

n naar containers in de buurt worden gebracht. De plasticbak wordt slechts eens in de vier weken

geleegd

.

Veel minder restafval

In Zaanstad wordt nu 260 kilo restafval per inwoner per jaar weggegooid en dus verbrand. Dit moet naar 100 kilo. Woont u in een woning met een tuin, dan houdt u drie afvalbakken: voor plastic, voor groente-, fruit en tuinafval en voor papier. Mensen die geen tuin hebben moeten alle huishoudelijke afval gescheiden naar ondergrondse inzamelpunten brengen.

afval scheiden 2

Saendelft

In Saendelft dook in fase 1 van de omschakeling het probleem op dat mensen wel een tuin hebben, maar geen achterom omdat de tuinen grenzen aan water er alleen via de woning kunnen worden bereikt. Omdat ook aan de voorzijde ruimte voor een trio kliko's ontbreekt, wordt daarvoor nu een oplossing gezocht.