Sloop van De Watering gaat na asbestsanering nu echt van start

Foto: Facebook / Bentvelzen en Jacobs

Komende week wordt dan toch een begin gemaakt met de sloop van het eind vorig jaar gesloten zwembad De Watering en het clubhuis van De Ham in Wormerveer, nu de asbestsanering is afgerond. De werkzaamheden gaan zo’n 20 weken duren.

Na de sloop komt aan de Noordsterweg de nieuwe vestiging van Dynamica XL Zaanstad Noord. Dat ‘expertisecentrum voor passend onderwijs’ moet aan het begin van het schooljaar 2020/21 klaar zijn. Scholen voor speciaal basisonderwijs (de scholen De Boei en Het Dok), speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs voor in totaal 150 leerlingen en een dienstencentrum worden er op één plek geconcentreerd. In het gebouw is ook een gymzaal gepland.

Groot draagvlak

De locatie voor de nieuwe onderwijsonstelling is door inwoners aangedragen, nadat het oorspronkelijke plan om De Boei te herbouwen aan de Tulpstraat in Wormerveer op grote bezwaren uit de buurt bleek te stuiten. De voordelen van de later gekozen plek zijn volgens de gemeente dat die goed bereikbaar is per auto, busje en fiets en met het openbaar vervoer; dat het terrein verscholen ligt en maar beperkt zichtbaar is vanaf de omliggende straten; dat de bestemming al maatschappelijk is en dat de grond eigendom van de gemeente is.

Nadeel is dat een mooie woningbouwlocatie, voor maximaal 45 huizen, is gesneuveld. Van alle mogelijke locaties die uiteindelijk overbleven, zou De Watering de gemeente zelfs het meeste geld hebben opgeleverd indien voor woningen was gekozen.

Verkeersproblemen

Een probleem dat nog moet worden opgelost netreft het verkeer. Er is één smalle toegangsweg voor De Dam, de (zorg)woningen, de begraafplaats, de manege, het Noordsterpark, het voormalige zwembad en de volkstuinen. Zodra er auto’s geparkeerd staan op de Noordsterweg levert dit al overlast op. Bovendien wordt de oversteek met de Kerkstraat als gevaarlijk beleefd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen