Gemeentearchief haalt duizenden oude afbeeldingen van internet

Foto: PxHere

Het gemeentearchief van Zaanstad heeft duizenden prentbriefkaarten, reproducties van afbeeldingen, affiches en kalenderplaten van het internet gehaald wegens onduidelijkheid over de auteurstechten.

Het Gemeentearchief beheert ruim 164.000 afbeeldingen en zo’n 127.000 daarvan waren tot voor kort via de website raadpleegbaar. Maar nu heeft Zaanstad, in navolging van veel collega’s, de beschikbaarheid beperkt. Van vier collecties zijn de omschrijvingen nog wel op de website te lezen, maar de bijbehorende afbeeldingen uitsluitend nog digitaal in de studiezaal aan het Stadhuisplein in te zien.

De reden is de Auteurswet 1912. Deze bepaalt dat afbeeldingen tot 70 jaar na het overlijden van de maker niet zonder toestemming van de maker of zijn erfgenamen mogen worden gepubliceerd. Het digitaal beschikbaar stellen via de website wordt gezien als een nieuwe vorm van publicatie. Daarvoor is toestemming van de maker noodzakelijk. Het Gemeentearchief Zaanstad weet van het merendeel van de afbeeldingen niet wie de maker of de auteursrechthebbende is.

Geprobeerd wordt om nu om zo snel mogelijk alsnog de makers van de digitaal uit de openbaarheid verdwenen beelden te achterhalen. 

Rechtszaak

Erfgoed Leiden verloor afgelopen april een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de twintigste eeuw. De Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland (Brain) vreest dat door het verwijderen van historisch beeldmateriaal van websites de resultaten van vele jaren digitalisering teniet worden gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen