Toestemming voor internaat voor jonge moslima’s in voormalig pand de Exter

Foto: Google Street View

De Turkse Stichting Mizaan mag een islamitisch internaat voor jonge moslima’s opzetten in het voormalige buurthuis de Exter aan het Sluispad in Zaandam. Dat pand werd in de zomer van 2016 door de curator van het failliete Welsaen aan de Stichting Islamitisch Centrum Nederland verkocht.

Mizaan wil er een verblijf van maken waar meisjes en jonge vrouwen na schooltijd worden opgevangen en waar ze doordeweeks ook slapen. Om dat laatste mogelijk te maken moest het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeente en de stichting waren daar al sinds maart vorig jaar over in gesprek. Aan de Oostzijde heeft Mizaan al een verblijf voor 40 jongens en jonge mannen tussen twaalf en 21 jaar, die er van zondag tot en met donderdag en soms ook in het weekeinde slapen.

Bibob-onderzoek

De Stichting Mizaan draait bijna volledig op vrijwilligers en financiert het jeugdverblijf zelf. De landelijke stichting Islamitisch Centrum Nederland beheert door het hele land vastgoed, dat wordt betaald via hypotheken. Een Bibob-onderzoek naar aanleiding van de plannen met de Exter heeft geen onvolkomenheden aan het licht gebracht.

De motieven van ouders om hun kind doordeweeks in een internaat onder te brengen zijn divers, zo bleek uit eerder onderzoek: het vergroten van de onderwijskansen van de kinderen, het bieden van structuur, voorkomen dat ze het verkeerde pad kiezen en religieuze vorming. Soms is het de jongere zelf die voor Mizaan kiest. Aan de Oostzijde verblijven ook jongens van wie beide ouders werken en die het belangrijk vinden dat hun kind goed opgevangen en opgevoed wordt.

Onrust in de buurt

In de Walvisvaardersbuurt hebben zich het afgelopen jaar meerdere Turks-Nederlandse organisaties gevestigd en dat zorgt bij een deel van de bewoners voor onrust. Afgesproken is dat Mizaan er alles aan zal doen om zo open mogelijk richting te buurt te opereren.

Belanghebbenden kunnen nog tot 7 augustus bezwaar maken tegen de afgegeven vergunning.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen