Alcoholverbod in delen van de gemeente geen papieren maatregel

Foto: Public Domain Pictures

Het is warm, het is weekend en dat nodigt wellicht uit tot een extra drankje. Maar met een biertje over de Gedempte Gracht slenteren is er niet bij: in onder andere het centrum van Zaandam geldt op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening een alcoholverbod. De boete bij overtreding is 90 euro plus zeven euro administratiekosten.

De politie wijst er nog maar eens op nadat deze week een 56-jarige Zaandammer agressief reageerde toen hij op de Rozengracht door een agent betrapt werd op het nuttigen van een een alcoholisch drankje. Hij werd daarop aangesproken, wat hem onmiddellijk verleidde tot het uiten van beledigingen aan het adres van de politie.

Wij dulden uiteraard geen beledigingen en wilden tot aanhouding overgaan. De man maakte duidelijk dat hij niet aan zijn aanhouding ging meewerken. Met hulp van twee extra collega’s is de man onder dwang in de boeien geplaatst en ingesloten op bureau Zaandijk. De ervaring leert dat de boete voor het beledigen van een politieambtenaar vele honderden euro’s kan bedragen. Het Openbaar Ministerie zal zich buigen over de straf voor deze man,’ schrijft de politie Zaanstreek op Facebook.

Advies

Met een advies: ‘Wilt u alcohol drinken? Doe dat dan thuis, op straat buiten het centrum of in een van de horecagelegenheden.’ Voor jongeren onder de achttien is het op grond van landelijke wetgeving ook daar niet aan de orde. De plekken in Zaanstad met een alcoholverbod op straat zijn:

 

 

Reacties