GroenLinks ziet niets in onbemande fietsenstalling met pasjessysteem

Foto: PxHere

GroenLinks vindt het maar niks dat de bewaakte fietsenstalling bij het station in Zaandam vanaf volgende maand niet meer bemenst zal zijn, maar dat dan een pasje nodig is om er gebruik van te maken. Ook een fiets huren zal niet meer mogelijk zijn, evenmin als een fietsreparatie.

De fractie van GroenLinks betreurt deze gang van zaken, ‘te meer daar het bereiken van de fietsenstalling door de tijdelijke trap al zeer bemoeilijkt is. Naar ons idee wordt het bewaakt stallen of het huren van een fiets praktisch onmogelijk bij station Zaandam. En dat in een stad van meer dan 150.000 inwoners.’

Cultuurclusterstalling

Raadslid Romkje Mathkor schrijft in vragen aan het college nog hoopvol dat ‘op den duur zal de locatie Figaro uitkomst zal bieden’, maar als vandaag het Cultuurcluster wordt weggestemd door de kiezers van Zaanstad is ook het plan voor een grote fietsenstalling bij dat gebouw van de baan. En ook als het cultuurverzamelgebouw er wel komt, zal die stalling nog wel enige tijd op zich laten wachten.

GroenLinks vindt het van belang dat inwoners van Zaanstad hun fiets bewaakt kunnen stallen, en zeker als het een elektrische fiets betreft. Maar ‘met pasjes werken is niet voor iedereen een goede oplossing,’ aldus Mathkor. ‘Mensen gaan soms maar een enkele keer op de fiets en veel ouderen hebben moeite met een dergelijk pasjessysteem.’

Gemeentelijk beleid

De fractie wil daarom van het college weten hoe dat over deze kwestie denkt en hoe deze ontwikkeling zich verhoudt tot de intentie van de gemeente om het gebruik van de fiets te stimuleren.

Er worden daarnaast moeilijkheden voorzien bij het stallen van fietsen in de buurt van de Gedempte Gracht tijdens de bouw van de Rozengrachttoren. Daarvoor moet de markt gedeeltelijk uitwijken naar het Rustenburg en dat levert daar op marktdagen ‘een aanzienlijk verlies van stallingsplaatsen’ op, aldus de fractie.

Fietsenpakhuis niet voldoende

Tijdens de bouw van de Rozengrachttoren zullen ook de fietsenstallingen aan beide kanten van de Rozengracht (bij C&A en de voormalige V&D) verdwijnen. Volgens ons kan het Fietsenpakhuis dit verlies onvoldoende compenseren.’ Ook daar moet het college maar eens zijn licht over laten schijnen, meent Mathkor.

Bewegwijzering

Die tenslotte ook nog graag wil horen wanneer de toegezegde betere bewegwijzering naar de fietsenstallingen in het centrum van Zaandam wordt aangebracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen