Nog geen eis in strafzaak tegen verdachte doodsteken Nick Bood

Foto: Pixabay

De strafzaak tegen de nu zeventienjarige verdachte van het doodsteken van Assendelver Nick Bood (16) in Zaandam, eind april vorig jaar, gaat morgen in Haarlem achter gesloten deuren verder. De kans bestaat dat de verdachte na de uitspraak meteen op vrije voeten komt.

De verdachte die ten tijde van het misdrijf vijftien jaar was zat bijna een jaar in voorarrest, wat het maximum is wat betreft jeugddetentie. Sinds 1 mei zit hij in een kliniek voor jeugd-tbs. Ongeacht de ernst van een misdrijf kan een kinderrechter maximaal een jaar jeugddetentie opleggen. Daarom kan hij niet opnieuw worden vastgezet in een gewone gevangenis.

Ernstige psychische problemen?

Wel kan hij worden veroordeeld tot een verlenging van de jeugd-tbs, een zogenoemde Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Maar jeugd-tbs kan alleen worden opgelegd als er sprake is van zeer ernstige misdrijven én de verdachte ernstige psychische problemen heeft. De minimale duur van zo’n verplichte behandeling is drie jaar, de maximale zeven jaar.

Requisitoir

Mocht de rechtbank oordelen dat de verdachte niet de vereiste ernstige psychische problemen heeft, dan komt hij vrij. Morgen houdt de officier van justitie zijn requisitoir. Dan wordt dus ook de stafeis bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen